Veel huishoudens houden voor het eerst sinds jaren meer over dan het loonstrookje doet vermoeden.

Dat stelde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dinsdag op basis van een actuele koopkrachtberekening.

De eerste loonstrookjes van dit jaar geven niet hetzelfde beeld als de koopkrachtplaatjes. ,,De meeste huishoudens gaan er namelijk veel meer op vooruit dan het strookje laat zien.

Stijging kinderbijslag en fiscale combinatiekorting

Zo hebben de stijging van de kinderbijslag, het verhoogde kindgebonden budget en de verhoogde inkomensafhankelijke combinatiekorting een hoger besteedbaar inkomen als gevolg, wat niet te zien is op het loonstrookje”, aldus een woordvoerster.

De koopkracht voor gepensioneerden met wat meer aanvullend pensioen ziet er minder positief uit. Zij gaan er tot 35 euro per maand op achteruit. Mensen in de bijstand moeten het doen met een kleine koopkrachtstijging: zij hebben per maand volgens het Nibud maximaal 17 euro meer te besteden, onder meer door de stijging van de zorgtoeslag. ,,Ondanks deze lichte koopkrachtstijging hebben deze huishoudens het nog steeds ontzettend krap en zullen ze ieder dubbeltje om moeten draaien om rond te komen”, zo merkte het Nibud op.

Werkende ouders profiteren fors

Een groep die er fors op vooruit gaat zijn de werkende ouders. Het Nibud ziet bij deze huishoudens een koopkrachtstijging tussen de 60 en 181 euro per maand. De alleenverdienende ouders met een inkomen rond de 50.000 euro bruto per jaar gaan er niet op vooruit.

Het instituut adviseert de huishoudens die er dit jaar op vooruit gaan dit extra geld per maand strategisch in te zetten. Het zou bij een gebrek aan spaargeld direct iedere maand gespaard kunnen worden, maar het kan ook ingezet worden om schulden af te lossen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl